PAC x De Zwijger ontmoet de Chinese Gemeenschap

de bananengeneratie

Illustratie: Sioejeng Tsao

Dit programma vond plaats op 18 november 2019, kijk de livestream terug.

PAC presenteert ‘De bananengeneratie‘. Kind(eren) van Chinese migranten. Over stereotyperingen en opgroeien in Nederland.

‘Inspirerend.’ ‘Veel om over na te denken’. ‘Zo herkenbaar’: wat een avond!

Meer dan 200 gasten namen deel aan het allereerste PAC-evenement afgelopen maandag, een overweldigende opkomst voor de overvolle IJ-zaal en de livestream in de Studio van Pakhuis de Zwijger.

Een mooi programma waarbij de Chinees-Nederlandse sprekers met inspirerende verhalen kwamen vanuit hun eigen kennisgebied, gemodereerd door Laiying Wang. Het publiek praatte enthousiast mee: er was veel herkenning. Maar het mooie was ook dat niet iedereen het Chinees-Nederlands zijn hetzelfde ervaart: zo kwamen verschillende kanten aan het licht. Ook na het evenement bleef een groot deel achter om de avond na te bespreken, onder het genot van de prachtige exposities van de drie kunstenaars.

Pete Wu – journalist, schrijver en kind van Chinese ouders – ging op zoek naar andere kinderen van Chinese migranten. Voor zijn debuutboek ‘De bananengeneratie’ ging hij in gesprek gaat met de zogeheten ‘bananen’, de Chinese Nederlanders met een mix van Chinese roots en die opgegroeid zijn in Nederland.

Anderen van de zogenoemde ‘bananengeneratie’ vertellen tijdens het programma over hun eigen ervaringen, waaronder filmmaker Jimmy Tai, zelfstandige ondernemer Albert-Jan Shi, theatermaker Nita Liem en psycholoog Lia Lu. Wat zijn hun verhalen over identiteit en afkomst, wat zijn hun drijfveren en de uitdagingen die ze tegenkomen?

Voorafgaand en na afloop van het programma is in de ruimte voor de zaal werk te zien van Sarah WongTja-ling Hu en Sioejeng Tsao, creatievelingen die spelen met hun culturele identiteit en reflecteren op hun plek in de maatschappij.

Terugblik in foto’s (Luo-xin Luo)