PAC x De Zwijger Meet Global Citizens, the Chinese community 2.0

header

Foto: Jani Yu

Dit programma vond plaats op 12 februari 2020, kijk hier de livestream terug.

De succesvolle PAC Presents: ‘De Bananengeneratie’ ging over kinderen van Chinese migranten en hun verhalen. Maar hoe zit het met de nieuwe generatie migranten, die eind jaren ‘90 en begin 2000’s naar Nederland gingen, voor een heel ander doel dan gezinshereniging? Kom erachter tijdens het vervolgevenement van PAC x De Zwijger presents: Chinese Global Citizens.

Zuid-Oost Azië en met name China heeft zich de afgelopen 20 jaar in snelvaart ontwikkeld tot een innovatief, hip, economisch concurrerende grootmacht. Toch kiezen veel studenten, expats, kennismigranten voor Nederland, en blijven soms hier in Nederland. Ook deze grote groep, waaronder de meer dan 4,500 Chinese studenten uit China alleen al, leven hier onzichtbaar in hun eigen bubbel.

Hoe ervaren Chinese migranten hun verblijf in Nederland? Wat vinden ze hier beter dan in hun moederland, en wat missen ze hier? Hoeveel gelijkenissen zijn er te vinden tussen de Nederlandse cultuur en hun eigen cultuur? Tijd om deze gesloten, maar zeer diverse groep te leren kennen! Het belooft weer een inspirerende avond te worden, bomvol interessante sprekers en discussies.

Met onder andere:

  • De Amsterdamse Shanghainese schrijfster Tao Yue, schrijfster van onder meer Schemering boven Shanghai (orgineel: 红蟋蟀)
  • De Taiwanese Liao Chi Yi, architect bij MVRDV Architects
  • Ruben Terlou, fotograaf, documentairemaker en arts, die met zijn manier van interviewen een open en indringende inkijk geeft over de Chinese samenleving in zijn laatste serie over de Chinese dromen
  • De Hongkongse story-designer Alice Wong, die media-installaties maakt om ons begrip van wat nou echt ‘realiteit’ uit te dagen
  • Wing-Yan Man, oprichter van de School for Millenials
  • Miki Dai, oprichter van de agency Floating Feather, die verbindingen maakt tussen kunst- en cultuurorganisaties van Nederland/Europa en China.
  • Lei Ma, regiomanager van de internationale jongerenorganisatie RNW Media

Het evenement is geheel in het Engels.

Terugblik in Foto’s (Luo-xin Luo)