Reza Kartosen-Wong

“Toen we op zoek gingen naar kinderboeken met Aziatische personages, kwamen we dit niet tegen. We zagen geen normale Aziatische personages in kinderboeken”

Reza Kartosen-Wong over ‘Waar is mijn noedelsoep?

Het allereerste kinderboek met een representatief Aziatisch karakter in Nederland is dat van Reza Kartosen-Wong en Chee-Han Kartosen-Wong uit 2019, ‘Waar is mijn Noedelsoep’. Tot op heden zijn er slechts drie kinderboeken in de Nederlandse kinderliteratuur waar bewust een rol is neergelegd voor karakters vanuit een Aziatisch Nederlands perspectief, divers en inclusief.

Reza Kartosen-Wong is mediawetenschapper en is in juli 2016 gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Kartosen-Wong deed jarenlang onderzoek naar de vraag hoe jonge Aziatische Nederlanders omgaan met populaire media. En 

Daarnaast publiceert hij regelmatig artikelen en opinie is verschillende media als de Volkskrant, Trouw en het Parool en heeft wekelijks een column geschreven voor het Parool.

Met zijn vrouw Chee-Han Kartosen Wong schreef hij niet alleen het kinderboek ‘Waar is mijn Noedelsoep’ maar is hij ondernemer in hun gezamenlijk sociale onderneming ‘Bongkar met Wongkar’: Een sociale onderneming die zich inzet voor een diverser en inclusiever media- en cultuurlandschap. Vanuit hier ontwikkelen zij kinderboeken, gaan ze eind dit jaar de Nederlandse versie van het nu al must-have bijzondere kinderboek ‘Eyes that kiss in the Corner’ van Joanna Ho, samen met Rose Stories uitgeven. 

‘Waar is mijn noedelsoep is te koop rechtstreeks bij de uitgever, via je lokale boekhandel of online.

Reza Kartosen-Wong was een van de gasten bij de eerste aflevering van PAC x OBA: Een ander kijk op boeken. Spiegels en Ramen. Het belang van representatie van kinderboeken. 

Volg Reza Kartosen-Wong via Instagram, Facebook, of LinkedIn-profiel